Spring naar inhoud

Spuit – Radio Vrij België (1975)

Op 18 april 1975 sprak Walter Slosse in het VPRO-programma Radio Vrij België met de toen 27-jarige Dianne, die 10 jaar lang een psychiatrische behandeling had ondergaan in verscheidene geestesgestichten. Aanleiding tot het gesprek was de oprichting van Spuit dat de evolutie in de Belgische psychiatrische ziekenzorg wou bevorderen. Via een ombudsvrouw moesten de juridische en sociale belangen van de patiënten en ex-patiënten beter worden behartigd en het blad Spuit zou ook wantoestanden aan het licht brengen. Verder wou Spuit ook brieven en poëzie van geesteszieken publiceren.

Tijdens het gesprek droeg Dianne in haar woning nog steeds de bordeaux-rode kamerjas waarop de blauwe letters PSY waren geborduurd. Een souvenir van haar laatste verblijf in een Brussels ziekenhuis. Het onderhoud kreeg snel een onverwachte wending toen Dianne over een stoel en een boom begon te spreken.

Een stoel heeft wel degelijk een gevoel, hoewel het hout een productieproces heeft ondergaan, maar het hout leeft. Ik heb dat zelf sterk ondervonden toen ik op reis was en bomen in een landschap zag staan. Een boom drukt werkelijk iets uit, dat was toen in Israël, en als men dan bedenkt dat een jood een boom plant voor een overleden familielid, zo drukt een boom werkelijk iets uit. En dat voelt men ook. Ik weet niet of ik een van de weinigen ben, die dat aangevoeld heeft, maar zo overviel het mij. Wanneer ik hier in Brussel rondwandel, dan treft mij die uitdrukking van bomen, ook van stenen. Die iets te vertellen hebben, die een wereld op zichzelf zijn.

Hoe kwam je op die boom?

Omdat ik hier zit, omringd door bomen. Ik zit midden in de stad, maar ik heb een uitzicht op tuinen en bomen. In de zomer is dat een bladerdak van groen. En ik kijk nu door het raam, en ik voel de uitdrukking van die boom en daarom praat ik er ook over. Maar ik denk dat we afglijden van het doel om over het blad te praten. Ik weet niet of de mensen nu begrijpen wat Spuit eigenlijk is.

Het vervolg van het gesprek is hier te beluisteren:

In Nederland bestaat vandaag het blad PSY.

Foto Walter Slosse (1979)

Terug naar de G van Gek ➔

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d bloggers liken dit: