Spring naar inhoud

In Tijden van Afnemend Licht

In Tijden van Afnemend Licht is de debuutroman van Eugen Ruge, die een autobiografisch boek schreef over drie generaties van een Duits-Russische familie die via Siberië en Mexico in Oost-Berlijn terechtkwam. Als zoon van de DDR-historicus Wolfgang Ruge, gaf hij veel aandacht aan het dagelijkse leven in de voormalige socialistische republiek die in 1989 ophield te bestaan met de val van de Berlijnse Muur. In 2011 kreeg hij de Deutscher Buchpreis voor zijn epos dat ook de aandacht vestigt op de positieve kant van de Oost-Duitse samenleving, zoals het onderwijs en de gezondheidszorg.
In een interview met De Standaard zegt Eugen Ruge dat er ook in een dictatuur sprake is van een gewoon dagelijks leven. “In de DDR werd liefgehad, gegeten en ruzie gemaakt, net zoals in andere landen. Ik hoop dat de lezers inzien dat de gemiddelde DDR-burgers geen aliens waren, maar gewone mensen. En dat ze zich kunnen voorstellen dat ook zijzelf in zo’n situatie kunnen belanden.”

In het interview klinkt ook de vaker gehoorde klacht van de Oost-Duitsers dat zij door de hereniging met West-Duitsland misschien meer vrijheid hebben gekregen, maar dat de laatste overblijfselen van het socialistische gedachtegoed voorgoed zijn verdwenen.

“Daarmee wil ik niet zeggen dat ik de DDR de moeite waard vond om te bewaren. Het was een gevangenis, het was per slot van rekening een dictatuur. Maar de belangrijkste dingen in het leven waren voor een lage prijs te krijgen. Het leven was goedkoop, wonen was goedkoop, onderwijs, gezondheidszorg. Het is belangrijk dat je de dingen in hun juiste perspectief blijft zien. Daar horen ook tegenstrijdigheden bij.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d bloggers liken dit: