Spring naar inhoud
1

Erik De Volder – Radio Vrij België (1976)

Ongrijpbaar zweven de eerste klanken van de walsen de ruimte in: welk een ondoorgrondbaar mysterie belichaamt deze muziek, waardoor een eenvoudige buiging van de melodische lijn, een weerklank geeft, die de toehoorder aangrijpt, naar de dansvloer drijft en hem ontroert tot in het diepst van zijn wezen. Met de regelmaat van een koekoeksroep in de bruingeroeste bossen volgen dan de zachte marsen, de schokkerige tango’s en de wilde walsen elkaar op.

Erik De Volder (1946-2010) was samen met zijn Etherisch Ensemble Parisiana een van de gasten tijdens de Tweede Nacht van de Poëzie in Kortrijk in 1975.  Aan de optredens van zijn ensemble dat lichtvoetige salonmuziek vertolkte, gaf hij een theatraal karakter door figuranten allerlei komische scenes te laten uitbeelden. Duidelijk was in de jaren ’70 dat Erik De Volder met zijn muziek- en verkleedpartijen verder de weg zou inslaan van het theater. In 1992 stichtte hij zijn toneelgroep Ceremonia, het gezelschap waarmee hij verder invulling zou geven aan zijn visie op “het theater als ceremonie”.

Aan Erik De Volder’s laatste creatie, zijn interpretatie van het onvoltooide toneelstuk Woyzeck van Georges Büchner, kwam een dramatisch einde, toen hij in de nacht na de première, in zijn slaap overleed op 28 november 2010.

hoort!
hoort en boem!
en kijkt! voilà en boem!
en het leven dat vergruizelend valt uiteen
en boem!
voor da g’het weet en is’t gebeurd neen?
en jaaa
voor da g’het weet is ’t gepasseerd

(Gedicht van Erik De Volder geciteerd in “Mijn tweede stem”,  een bloemlezing van Nederlandse en Vlaamse dichters door Guido Lauwaert)

In het laatste uur van 31 december 1976 was Erik De Volder te gast in het VPRO-programma Radio Vrij België van Walter Slosse. De rechtstreekse uitzending vond plaats in de kalkoenkwekerij van Alois Perseyn in de Vlaamse gemeente De Pinte. Met op de achtergrond het geluid van 1000 kalkoenen, die ontsnapt waren aan de feestmaaltijd van oudejaarsavond, zong Erik De Volder een selectie van liederen met lief en leed uit het begin van de vorige eeuw. Erik De Volder werd begeleid op piano door Alfonso Medinila en op viool door Guido Schiffer. Voor de techniek zorgde Marc Van Hecke, die zijn microfoons tussen de kalkoenen had opgesteld. De liedjes werden afgewisseld met gesprekken tussen Walter Slosse en de kalkoenkweker, die vond dat “je eigenlijk het hele jaar kalkoen kunt eten”.

Luister hier naar Radio Vrij België van 31 december 1976:


1 ’n Enkel Glas, het zal niet Hinderen
Tekst en muziek: Tony Schmitz (1915)

2 De Nationale Driekleur
Staplied uit de bundel “Oorlogspoëzie”, verzameld door J. Bernaerts en H. Heyman Tekst: J. Moreels – Muziek: F. Andelhof

3 Nederland
Tekst: Cornelis Paradijs – Muziek: Erik De Volder – Uit de bundel “Grassprietjes of liederen op het gebied van Deugd, Godsvrucht en Vaderland” (Amsterdam, 1905)

4 De Liefde op het Ijs
Uit “Nederlandsch Liedboek”, uitgave Willemsfonds (1929)
Tekst: H. Tollens – Muziek: J. Houben

Erik De Volder5 Gerust Geweten
Traditioneel lied (1885) – Muziek: Erik De Volder

6 Fascination
Valse chantée (1905) – Tekst: Maurice de Férandy – Muziek: F. D. Marchetti

7 Salem Aleikum
Orientalisches Marsch-Intermezzo – Muziek: K. F. Haberl (Duitsland)

8 Een Heldenbrief
Uit de bundel “Oorlogspoëzie”, verzameld door J. Bernaerts en H. Heyman – Dichter onbekend – Muziek: Ch. De Koster

9 De Rijke Millionnair
Straatlied (1890) uit “Zalig en Onzalig, diverse liedjes” – Geciteerd in het boek “Vloekjes bij de tee, een reportage van de 19e eeuw in Nederland” door Wim Zaal (Meulenhoff, ISBN 90 290 0352-9) – Muziek: Erik De Volder

Foto’s van Erik De Volder: Walter Slosse

Lees meer over Parisiana bij Charley’s Blik & Blog n.a.v. de uitgave van een boek van Thomas Crombez over de geschiedenis van deze absurdistische actiegroep.

Terug naar de P van Poëzie ➔

1 reactie Post a comment
 1. Mukti-Amma
  feb 25 2011

  Walter, heel boeiend, humoristisch en ontroerend programma, het doet zo goed aan het hart om jouw en Erik’s stem samen te horen!
  Het fluisteren van Nathalie en Vincent zijn stemmetje zijn goud waard…..
  En dan nog het geluid van die kalkoenen!
  Ik heb heel veel van dit programma genoten, van harte bedankt!!!!
  Nostalgie en mooie herinneringen ten overvloed……
  Mukti-Amma

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d bloggers liken dit: