Spring naar inhoud

27 april 2016

W van Wannes

Door Walter Slosse (1947-2016)

Wannes in Antwerpen - 1969Op vrijdag 29 april 2016 vindt in De Roma in Antwerpen de boekvoorstelling plaats van de biografie die voormalig VRT-producer Dree Peremans heeft gewijd aan de Antwerpse volkszanger Wannes Van de Velde. Hier is hem terug, is de titel van het boek dat werd uitgegeven door EPO en is ontleend aan een lied dat door Wannes Van de Velde werd gezongen op zijn laatste CD in 2006.

Hier is hem terug / Hier is de zanger mee z’n stem en z’n verhaal / ne muzikalen Don Quichot der Lage Landen / op zijnen doortocht / langs de wegen van de taal.

Op 10 november 2008 overleed op 71-jarige leeftijd de populaire Antwerpse volkszanger Wannes Van de Velde. Hij was vanaf 1966 het boegbeeld van de Vlaamse folk toen hij zijn eerste plaat uitbracht met in het Antwerps gezongen eigen teksten over onmacht en strijdvaardigheid. Als gitarist verdiepte hij zich ook in de flamenco en bleef niettegenstaande zijn groot succes in Vlaanderen altijd een integer dichter en zanger, wars van elke commercie. Door de Antwerpenaren werd hij beschouwd als hun stadsdichter.

In juli 1969 publiceerde Walter Slosse een interview met Wannes Van de Velde in Jongerenkontakt, het blad voor de jonge leden van de socialistische vakbond ABVV. De foto’s werden gemaakt door Egbert Hans. Veel van de uitspraken van Wannes Van de Velde hebben nog altijd een actuele waarde.

De toen 32-jarige Wannes Van de Velde was al ruim bekend bij het Vlaamse publiek door zijn originele Vlaamse volkszang, waarbij hij zich liet begeleiden door viool, fluit en accordeon. Er waren toen drie lp’s van hem verschenen en hij hield zich voortdurend bezig met het schrijven van nieuwe teksten, in de stijl van de oude Vlaamse volksliederen, die hij zong in de Antwerpse volkstaal.

Klik hier voor de pagina’s met het interview uit 1969.

Op 1 april 1993 bracht Wannes Van de Velde tijdens een soloconcert in Herentals, een goed overzicht van zijn hele carrière. Dit concert werd bereidwillig afgestaan door het voormalig muziekprogramma Hemel en Aarde van de Vlaamse muziekzender Klara voor een heruitzending in het VPRO-programma De Wandelende Tak van 21 november 2009.

 

In 2000 gaf Wannes Van de Velde op het Festival van Gooik één van zijn beste concerten met o.m. een hommage aan Louis-Paul Boon. Ook dit concert werd door de VRT-zender Klara aangeboden voor een heruitzending in het VPRO-programma De Wandelende Tak van 7 februari 2009.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d bloggers liken dit: