Spring naar inhoud

9 juni 2015

K van Blixen

Door Walter Slosse (1947-2016)

Tijdens een boekvoorstelling op 31 mei 2015 in de kunstgalerie A Perfect Corrida in Antwerpen, geïllustreerd met beeld- en filmfragmenten, sprak Dolores Thijs over haar pas verschenen boek Het Huis aan de Sont. Een beschrijving van het turbulente leven van de Deense schrijfster Karen Blixen, die pas vele jaren na haar dood in 1962 mondiale bekendheid verwierf met de verfilming van Out of Africa en Babbette’s Feast. Aan de hand van de getuigenissen van Caroline Carlsen, de huishoudster van Karen Blixen, wist Dolores Thijs voor een sprankelende biografie te zorgen van deze excentrieke vrouw die in 1931 uit Kenia terugkeerde naar het landgoed van haar familie aan de Sont in Denemarken.

Kijk hier naar de film van de boekvoorstelling van Het Huis aan de Sont, gepresenteerd door Walter Slosse.

Karen BlixenSamen met Het Huis aan de Sont, werd door de uitgeverij Marmer ook Out Of Africa opnieuw uitgegeven over de tragische gebeurtenissen tijdens haar verblijf in Afrika. Op haar imposante landgoed Rungstedlund schiep Karen Blixen een wonderlijke wereld van excentrieke verkleedpartijen, vreemde feesten en rituelen. Ze organiseerde mysterieuze bijeenkomsten waarbij de maan werd geëerd en zij niet naliet haar personeel de stuipen op het lijf te jagen. Geïnspireerd door Afrikaanse rituelen, aarzelde Karen Blixen niet om bij volle maan zichzelf uit te roepen tot de “Moonlady”.

Caroline CarlsenDolores Thijs werd geïntrigeerd door Karen Blixen na haar eerste ontmoeting in 1986 met haar Deense huishoudster, Caroline Carlsen. “Door haar verhalen besefte ik welk uniek materiaal me in de schoot geworpen werd”, vertelt Dolores Thijs op de webstek van Hebban.nl. “Ik heb Caroline Carlsen vele malen in Denemarken bezocht en zij was tenslotte degene die me al die unieke verhalen heeft verteld. Een betere ‘vertelster’ in het boek kon ik niet bedenken. Daarnaast vond ik dit een originele invalshoek. Het was ook spannend om mezelf in deze vrouw te verplaatsen en vanuit haar denken en herinneringen het boek te schrijven”.

De op 7 september 1962 overleden Karen Blixen schreef ook onder het pseudoniem Isak Dinesen, maar bleef de titel van barones dragen die zij had verworven door het huwelijk met haar neef, baron Bror von Blixen-Finecke. Samen met hem vertrok zij naar Kenia om een koffieplantage op te zetten. Door de slippertjes van haar ontrouwe man had zij syfilis opgelopen en het experiment met de koffieplantage kreeg ook een dramatische wending. Karen Blixen had tijdens haar verblijf in Kenia een liefdesrelatie met Denys Finch Hatton en om het noodlot compleet te maken, kwam hij om het leven tijdens een vliegtuigongeluk. Na haar terugkeer naar Denemarken bleef zij op het ouderlijke landgoed wonen waar zij in 1937 haar beroemde Out of Africa schreef.

Monroe en Blixen in 1959Menig filmfragment laat zien hoe kranig en spiritueel Karen Blixen nog aan het eind van haar leven was. Zo is een opname bewaard gebleven van een interview met de Franstalige Belgische televisie op Rungstedlund in 1962, drie maanden voor haar dood. In 1961 werd zij in Parijs geïnterviewd door Pierre Dumayet, waarvan de opnamen bewaard zijn gebleven in de archieven van het INA. In een documentaire van de Deense televisie is te zien hoe zij in januari 1959 nog naar de Verenigde Staten reist om er Marilyn Monroe en Arthur Miller te ontmoeten. “We hebben samen op tafel gedanst!”, zo schreef de graatmagere Karen Blixen daarover aan haar huishoudster Caroline Carlsen.

De boekvoorstelling op 31 mei 2015 in Antwerpen verliep met de steun van A Perfect Corrida, de kunstgalerie van Wouter De Bruycker. Door zijn bereidwillige medewerking was al eerder in 2014 in Gent een boekvoorstelling mogelijk gemaakt van Retour Berlin Ostbahnhof, het boek van Dolores Thijs waarin zij haar jeugdjaren in de voormalige DDR beschrijft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d bloggers liken dit: