Spring naar inhoud

6 december 2013

A van Aleppo

Door Walter Slosse (1947-2016)

Binnenplaats in AleppoIn haar documentaire Oh Aleppo die door Holland Doc op 24 november 2013 werd uitgezonden, maakte de Nederlandse journaliste Anne Martens een indrukwekkend sfeerbeeld van de Syrische stad Aleppo. Aan de hand van fragmenten uit het radioverslag van Walter Slosse en Wilem Bruls die in 2002 de stad bezochten, werd een vergelijking gemaakt met de huidige dramatische toestand waarin de bevolking zich bevindt als gevolg van de aanslepende en gruwelijke burgeroorlog. Anne Martens liet een Syrische vluchtelinge aan het woord die met haar gezin naar Nederland kwam, zonder iets mee te nemen. Zelfs geen foto van haar familie. Ook NOS-correspondent Lex Runderkamp kwam aan het woord, want hij reisde de afgelopen jaren veertien keer naar Syrië, waarvan drie keer naar het gebied dat in handen is van de rebellen in Aleppo.

Kerktoren in AleppoDe documentaire van Anne Martens was een onderdeel van het thema De Verandering dat tijdens de maand november in Holland Doc werd uitgezonden. Als er iets is veranderd de laatste jaren is het Aleppo, een van de oudste steden ter wereld. De Syrische stad waar nog maar kort geleden Arabieren, Christenen, Koerden, Armeniërs, Druzen en Turkmenen behoorlijk vreedzaam leken samen te leven. Maar de burgeroorlog heeft de stad op vele fronten veranderd. Wat rest er van de souk, de citadel, de Grote Moskee en de befaamde zeepindustrie? Oh Aleppo is het verhaal van twee radiomakers in het vroegere Aleppo, een correspondent over de bittere waarheid van nu en de persoonlijke herinneringen van een ex-bewoonster van de stad.

Luister hier naar Oh Aleppo, de documentaire van Anne Martens met Walter Slosse, Willem Bruls, Lex Runderkamp en de Syrische vluchtelinge Majad.

Souk in AleppoDe Noord-Syrische stad Aleppo was een smeltkroes en kruispunt van culturen, gelegen op de Zijderoute en de pelgrimsroute naar Mekka. Veel muziektradities zijn in de stad dan ook vertegenwoordigd, vooral islamitische en christelijke, maar ook andere invloeden zijn in deze oriëntaalse metropool te traceren. Samen met Willem Bruls maakte Walter Slosse in 2002 een muzikaal reisverslag van een bezoek aan Aleppo, met als titel De Zangers van Aleppo dat werd uitgezonden in zes afleveringen van het VPRO-programma Urubicha. Laag voor laag, werd geprobeerd de muzikale, religieuze en culturele wortels van de stad bloot te leggen. Veel aandacht ging daarbij uit naar de christelijke gemeenschappen in Aleppo, omdat zij daar al eeuwen gastvrijheid genieten.

Klik hier op Zes Wandelingen in Aleppo voor het volledige reisverslag uit 2002.

Irina Bukova, de Bulgaarse politica die in 2009 werd verkozen als de directeur-generaal van de UNESCO, vroeg dit jaar al meerdere keren aandacht voor het werelderfgoed in Syrië dat bedreigd wordt door de aanslepende burgeroorlog. Een van de plaatsen waar historische monumenten onherroepelijk verloren dreigen te gaan is de stad Aleppo, waar de gruwel van het conflict sinds 2011 jaar ook heeft toegeslagen. Vandaag rest er alleen nog puin in de binnenstad, als getuige van het falen van de internationale samenleving om actie te ondernemen tegen de complete verwoesting van het land en de brutale schending van de mensenrechten. Op 20 juni heeft het Werelderfgoedcomité van UNESCO besloten om alle zes Syrische Werelderfgoedsites op de speciale Lijst van Werelderfgoed in Gevaar te zetten. De erfgoederen in het hele land hebben door de oorlogssituatie veel te lijden.

Aleppo Civil War

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d bloggers liken dit: