Spring naar inhoud

20 januari 2013

A van Audrey

Door Walter Slosse (1947-2016)

Audrey Hepburn in 1989 in Soedan.Twintig jaar geleden stierf de in Brussel geboren Audrey Kathleen Ruston, beter bekend als Audrey Hepburn. Zij was de dochter van een Britse bankier en een Nederlandse barones en verhuisde na de scheiding van haar ouders in 1935 naar Arnhem, waar zij balletlessen volgde. De  ontberingen en gruwel van de Tweede Wereldoorlog drukten een onuitwisbare stempel op haar leven, waardoor zij na een succesvolle filmcarrière besloot zich in te zetten voor hulp aan de kinderen in de armste gebieden ter wereld. In 1988 werd zij ambassadrice voor het United Nations Children’s Fund en zij ijverde voor een betere humanitaire hulp in gebieden zoals Bangladesh, Somalië en Soedan. Na haar dood op 20 januari 1993 werd door haar zonen het Audrey Hepburn Children’s Fund opgericht.


All Children in School - Forest Hill RecordsIn 2005 verscheen in Italië de CD All Children In School, een compilatie van diverse albums met wereldmuziek, uitgegeven door Forrest Hill Records, met o.m. liederen van Teresa Salgueiro, Caetano Veloso, Dulce Pontes, Uxía, Omara Portuondo, Gabin Dabiré en Susana Baca. In totaal leverden 14 artiesten een bijdrage aan dit initiatief van het Audrey Hepburn Children’s Fund. Audrey Hepburn was ervan overtuigd dat alleen beter onderwijs een einde kan maken aan de holocaust in de Derde Wereld. De CD was een middel om aandacht te vragen voor het programma van het Audrey Hepburn Children’s Fund dat aan 120 miljoen kinderen, waarvan tweederde meisjes, een minimum aan onderwijs wil verstrekken.

Roman Holiday met Audrey Hepburn en Gregory Peck.De presentatie van de CD vond plaats in Rome, de stad waarmee Audrey Hepburn zo nauw verbonden was, na haar rol in Roman Holiday met Gregory Peck in 1953, waarvoor zij een Oscar voor Beste Actrice kreeg. In het VPRO-programma De Wandelende Tak van 31 januari 2005 vertelden Tina Marisa Rocchio en Livio Giacomi over het initiatief van Audrey Hepburn Children’s Fund om met wereldmuziek aandacht te vragen voor het lot van de noodlijdende kinderen in de wereld.

Luister hier naar De Wandelende Tak van 31 januari 2005 met de presentatie van het CD-album All Children in School.

De jeugd van Audrey Hepburn toonde veel overeenkomsten met het lot van Anne Frank, wier Dagboek zij als drukproef in het Nederlands kreeg van een vriend in 1946.

“Ik las het en was ontdaan. Dit brengt het teweeg bij wie het voor het eerst leest. Maar ik las het niet als een boek. Dit was mijn eigen leven. ….Het boek heeft me veranderd, zo greep het me aan.”

Het Dagboek van Anne Frank.“We zagen wraaknemingen. Jongemannen werden tegen de muur gezet en doodgeschoten. Ze sloten een straat af en openden hem daarna weer. In het Dagboek vond ik een plaats waar ze zegt: ‘vandaag vijf gijzelaars doodgeschoten’. Dat was de dag dat mijn oom werd doodgeschoten. En in deze woorden van een kind herkende ik wat in mij zat en nog zit. Het was een katharsis voor me. Dit kind dat opgesloten zat tussen vier muren had een volledig verslag geschreven van alles wat ik had gevoeld en meegemaakt.”

Audrey Hepburn in 1990 in Vietnam.De cijfers van Unicef over het analfabetisme blijven verbijsterend. Ruim 67 miljoen kinderen gaan niet naar de basisschool (53% hiervan zijn meisjes) en 71 miljoen kinderen gaan niet naar de onderbouw van de middelbare school (54% hiervan zijn meisjes). Van deze 67 miljoen hebben 25 miljoen kinderen een handicap en wonen 28 miljoen in fragiele landen of conflictgebieden. 44% van de kinderen gaat niet naar de kleuterschool, waardoor ze meteen met een achterstand beginnen en niet goed voorbereid zijn op het basisonderwijs.

Foto’s: Audrey Hepburn in Soedan in 1989 (Robert Wolders) – Audrey Hepburn in Vietnam in 1990 (Peter Charlesworth).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d bloggers liken dit: