Spring naar inhoud

23 januari 2012

H van Ham

Door Walter Slosse (1947-2016)

Op zondag 22 januari 2012 werd in het Gentse NTG-Arcatheater de Louis Paul Boonprijs uitgereikt aan Reinhilde Decleir en haar theatergroep Tutti Fratelli. De Louis Paul Boonprijs is ook bekend als HAM-prijs, zoals die voor de dood van Louis Paul Boon in 1979 werd genoemd. HAM is de afkorting van Honest Arts Movement, een vereniging die in 1974 werd opgericht door o.m. de auteurs Louis Paul Boon, Hugo Raes, Roger Serras en Willie Verhegghe. HAM wil op de eerste plaats “de binding met de mens beklemtonen”. Een doelstelling die is ontleend aan een citaat van Louis Paul Boon, “een mens die op een mens trekt”. HAM wil ook de onderlinge samenwerking bevorderen tussen kunstenaars uit verschillende disciplines.

Daarom wordt de Louis Paul Boonprijs elk jaar uitgereikt aan kunstenaars met verschillende expressievormen, van literatuur, theater, film tot schilderkunst. Het is een prijs zonder een geldbedrag, maar de laureaat mag wel een grote ham en een oorkonde in ontvangst nemen. Een minder gelukkige bekroning natuurlijk als de winnaar een vegetariër is. Maar tenslotte staat de eer voorop, als de winnaar mag vernemen dat hij of zij “uitblinkt in maatschappelijke betrokkenheid en zijn of haar binding met de mens centraal stelt”. De ham werd uitgereikt door de winnaar van vorig jaar, Frank Liefooghe.

Dit jaar werd de prijs ook niet uitgereikt aan één enkele persoon, maar aan een hele groep van mensen. Dat zijn de “maatschappelijk kwetsbaren”, senioren, armen, jongeren, autochtonen en allochtonen, die deel uitmaken van de door Reinhilde Decleir opgerichte theatergroep Tutti Fratelli. Het doel van dit project is vooral de deelnemers te stimuleren in sociale vaardigheden, weerbaarheid en mondigheid. De theaterkunst wordt als middel gebruikt om hun zelfbeeld te versterken, hun denken te verruimen en hun geloof in een betere toekomst te vergroten. Tutti Fratelli zorgde al eerder voor een opvoering van de Driestuiversopera van Bertolt Brecht en Kurt Weill uit 1928, die een mondiaal succes kende.

Maar ook de Griekse klassieker Lysistrata van Aristofanes stond op het programma. Een blijspel waarin de vrouwen van Griekenland seksuele onthouding gebruiken als middel om de oorlogszuchtige mannen tot vrede te dwingen. Tutti Fratelli ging ook de uitdaging niet uit de weg om Het Temmen van de Feeks van William Shakespeare uit 1595 voor het voetlicht te brengen. Telkens onder de begeesterende leiding van Reinhilde Decleir die er in slaagt om dit gezelschap van kansarmen en niet-professionele acteurs op een hoog artistiek niveau te tillen. Hoewel er al eens een valse noot wordt gezongen, is dit slechts een bevestiging van het doel van de regisseuse om “een stem te geven aan zij die doorgaans niet gehoord worden”.

Als filmactrice verwierf Reinhilde Decleir veel bekendheid en lof met haar rol in de tv-serie Van Vlees en Bloed, maar ook in De Ronde zorgde zij voor een aangrijpende vertolking van een vrouw die kiest voor zelfdoding. Reinhilde Decleir, zus van film- en theatertalent Jan Decleir, begon haar carrière bij de Internationale Nieuwe Scène dat in de jaren ’70 een synoniem werd voor maatschappijkritisch theater. Tot op vandaag bleef zij trouw aan de opvatting dat theater een sterke sociale rol vervult, zoals die tot uiting komt in haar werk met Tutti Fratelli, waar onmondigen een stem krijgen. Niet voor niets koos Tutti Fratelli dan ook een citaat uit de Driestuiversopera als motto.

Den ene staat in het donker
Den andere staat in het licht
Die in het licht ziet ge
Die in het donker ziet ge niet.

Reinhilde Decleir was op 23 januari 2012 te gast in het programma De Laatste Show van de VRT.

De uitreiking van de 37e Louis Paul Boonprijs aan Reinhilde Decleir betekende ook het begin van het Boonjaar, n.a.v. de honderdste geboortedag van de schrijver. Meer daarover op de webstek van BOON!.  Raadpleeg ook de B van Boon voor een interview uit 1967 met Louis Paul Boon.

(Foto’s Walter Slosse)

Acteur Josse De Pauw wiens printer kapot was.

De onverstaanbare schrijver Pjeero Robjee.

Reinhilde Decleir tussen haar Tutti Fratelli.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d bloggers liken dit: