Spring naar inhoud

28 december 2011

2

K van Kim

Door Walter Slosse (1947-2016)

Ware het niet dat hongerdood dreigt voor miljoenen Noord-Koreanen, dan nog is er geen reden om te lachen met de rouwklachten van Koreanen die hun Geliefde Leider betreuren. Deze samenleving overtreft in alles wat George Orwell ooit in zijn boek 1984 heeft geschreven over de hersenspoeling door Big Brother. Hoe de realiteit de fantasie kan overtreffen is angstaanjagend. Zelfs de vogels rouwen in Noord-Korea om de dood van Kim Jong-il. Hoe krijg je zoveel onzin verkocht? Niet voor niets heeft Noord-Korea nu ook een eigen YouTube-kanaal, want alle middelen zijn goed om leugens en bedrog te verspreiden. Waarbij de Noord-Koreaanse dictatuur ook gebruik maakt van Twitter en Facebook.

De video op het Noord-Koreaanse YouTube-kanaal met de rouwende vogels.

De begrafenis op 28 december 2011 van de 69-jarige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il ging weer gepaard met de georchestreerde zondvloed van tranen van de Noord-Koreanen die trouwens nog niet uitgehuild zijn van het overlijden van de Opperste Leider Kim Il-sung, die in 1994 overleed. Officieel is hij nog altijd het staatshoofd van Noord-Korea of m.a.w. in dat land regeren de doden. Kim Jong-il nam dus bij leven de taken over van zijn vader. Het is nu de beurt aan zijn jongste zoon, Kim Jong-un, om die taken voort te zetten.

Reizen in dit hermetisch afgesloten land is zo goed als uitgesloten, maar uitzonderingen bevestigen de regel. In 1999 reisde de Nederlandse schrijver en filosoof Henk Weltevreden samen met radiojournalist Guido Spring door Noord-Korea. In De Wandelende Tak van 22 mei 2000 bracht Henk Weltevreden verslag uit van deze reis, waarbij vooral aandacht werd besteed aan de muziek in Noord-Korea. In 2000 publiceerde Henk Weltevreden ook zijn reisroman De Stralende Ster van Paekdu (verschenen in 2000 bij uitgeverij L. J. Veen). De titel verwijst naar de plaats van de wonderlijke geboorte van Kim Jong-il die in 1942 plaats vond in een hut op de Paekdu Berg. Op het moment van de geboorte begon een zeemonster te zingen, verscheen er een dubbele regenboog aan de hemel en begonnen in gans het land de bloemen te bloeien. Zoals het nu begon te sneeuwen bij het overlijden en de begrafenis van Kim Jong-il.

Luister hier naar De Wandelende Tak van 22 mei 2000, met het reisverslag van Henk Weltevreden en Guido Spring.

De enkele buitenlander die Pyongyang rijk is kijkt met verplichte oogkleppen, een voederbak propaganda smaakvol voor de mond. Contact met de bevolking wordt zorgvuldig vermeden, de gidsen als filter. Er is één radiostation, op de middengolf, stereo FM is verboden. Eén kanaal televisie, zorgvuldig geprogrammeerd vanuit het regime. Er gaat geen avond voorbij of de Grote Leider Kameraad Kim Il-sung heeft zendtijd. Hij verschijnt in het nieuws en geeft glorieuze aanwijzingen bij grote projecten in het land. Stuwdammen of de akoestiek van een concertzaal in aanbouw, niets is hem te veel. 

Zijn zoon Kim Jong-il nam deze onbeperkte gave over en geeft zijn profetische zegen vanaf juli 1994. Na het nieuws spelen oude oorlogsfilms. De Grote Leider in de onbetwiste hoofdrol, vechtend vanuit zijn blokhut in de bergen, de strijd voor een vrij Korea tegen de imperialistische agressor Japan. Om elf uur klinkt Ae Kuk Ga, het volkslied op de televisie. Dan het laatste beeld. De wapperende rode vlag, een rode ster in een witte cirkel, dunne blauwe strepen aan de rand. Verder geen bericht.

Een ander bezoek van Henk Weltevreden aan Noord-Korea vond plaats in 2009. Een uitvoerig verslag is daarvan te raadplegen op de webstek van het VPRO-programma De Wissel (met audiofragmenten) van 2 oktober 2010 . Aanleiding voor de reis was het 26e April Spring Friendship Arts Festival in de hoofdstad Pyong Yang. Twee leden van het Delta Saxophone Quartet, Chris Caldwell en Pete Whyman, een Nederlandse saxofonist, Frank van der Kooij, en auteur Henk Weltevreden hadden via de Noord-Koreaanse ambassadeur in Londen een toegangsbewijs weten te verkrijgen voor deelname aan dat festival, dat jaarlijks gevierd wordt ter gelegenheid van de verjaardag van de grote leider Kim Jong-il.

Het is een en al propaganda. Maar, benadrukt Henk Weltevreden: cultuur is telkenmale gebleken hèt wapen te zijn om de geest, de mensen uit een dictatoriale onderdrukking los te wrikken. Het zijn de schrijvers, de musici, de kunstenaars, de acteurs die als eerste het verzet tegen een dictatuur belichamen, in wie de eerste kiem van vrijheidsbesef gevonden wordt.

Een andere bezoeker aan het jaarlijkse April Spring Friendship Arts Festival was de Nederlandse componist Konrad Boehmer, die samen met Guido Spring op zoek ging naar mogelijke veranderingen in het regime en waarvan misschien sporen waren te vinden in de hedendaagse Noord-Koreaanse muziek.

In het programma Nieuwe Feiten van Radio 1 werd op 19 december 2011 aandacht gegeven aan de bovennatuurlijke eigenschappen van Kim Jong-il. Inclusief zijn minder solidaire karaktertrekjes om achter de rug van zijn ondervoede volk, tijdens zijn treinreizen “vers gebraden ezel en levend overgevlogen kreeft te laten serveren”.

Het weer veranderen door een simpele gedachte? Geen probleem voor de Geliefde Leider met de immer frisse adem. En ook de divergente lichaamsopeningen bleven schoon. Volgens een officiële Koreaanse website moest Kim Jong-il nooit ofte nimmer naar het toilet.

In 2004 maakte de Nederlandse documentairemaker Pieter Fleury een film over het dagelijkse leven in Noord-Korea. Uniek aan de toestemming was dat Fleury inderdaad mocht filmen op het niveau van het dagelijks leven, de familie, leven en werken. Ondanks het toeziend oog van de censor maakte Fleury een nooit eerder vertoond portret van een zwijgende, protestloze samenleving. Meer over de film op de webstek van het VPRO-programma Tegenlicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d bloggers liken dit: