Spring naar inhoud

28 oktober 2011

T van Tapijt

Door Walter Slosse (1947-2016)

Bij Home Academy verscheen een hoorcollege over het Tapijt van Bayeux dat de geschiedenis vertelt van de slag bij Hastings in 1066. In dat jaar maakte de uit Normandië afkomstige Willem de Veroveraar zich meester van de Engelse kroon. Het hele verhaal van de verovering werd in de 11e eeuw op een 70 meter lang wandtapijt geborduurd dat wordt bewaard in de Franse stad Bayeux. De 58 scènes van het tapijt laten zich lezen als een stripverhaal, dat kan beschouwd worden als een voorloper van de cinema.

Home Academy Publishers is een Nederlandse uitgeverij die zich toelegt op de verkoop van hoorcolleges op CD en MP3, met onderwerpen over filosofie, literatuur, muziek en natuurwetenschappen. Naar aanleiding van de opening van de Antwerpse Boekenbeurs op 31 oktober 2011, besloot de Gentse boekhandel Walry er een stand te reserveren voor het aanbieden van het volledige assortiment van Home Academy, dat inmiddels uit 100 titels bestaat.

Het hoorcollege over het Tapijt van Bayeux is nochtans geen audio-CD, omdat er ook gebruik werd gemaakt van beeldmateriaal dat is te vinden op een DVD, die tot stand kwam i.s.m. Studium Generale Universiteit Leiden. De Nederlandse historicus Piet Leupen, die in een hoorcollege ook aandacht gaf aan de Kruisvaarten, beschrijft tot in de kleinste details de afbeeldingen op het fascinerende Tapijt van Bayeux. Voor historici blijft het een bron van kennis over de middeleeuwen en ondertussen is er geen twijfel meer dat de ster in één van de taferelen, de komeet van Halley moet geweest zijn. De komeet werd gezien als een omen, een gunstig of ongunstig voorteken.

In een aflevering van het documentaire VPRO-programma Urubicha dat in 2003 aandacht gaf aan de geschiedenis van de Mont Saint-Michel, werd door Walter Slosse en de musicologe en zangeres Kristin Hoefener ook Bayeux bezocht, waar in het Centre Guillaume Le Conquérant dit beroemde borduurwerk hangt. Naast het tapijt van Bayeux, dat is uitgestald in twee glazen kasten van elk 35 meter lengte, is er ook een tentoonstelling over het dagelijkse leven in de 11e eeuw.

Luister hier naar het verslag van Walter Slosse en Kristin Hoefener in Urubicha van 18 december 2003 over het Tapijt van Bayeux.

Het epos dat op het Tapijt van Bayeux is afgebeeld, begint in 1064 wanneer de oude koning Eduard van Engeland zijn zwager Harold naar Normandië stuurt om de Engelse kroon aan te bieden aan Willem. Maar Harold heeft zelf een oogje op de kroon en neemt die in bezit na de dood van Eduard in 1066. Harold haalt hiermee de woede van Willem op de hals, aan wie hij nochtans een eed van trouw had afgelegd. In nauwelijks enkele maanden tijd brengt hij een leger op de been dat het Kanaal oversteekt en in het Engelse Hastings Harold en zijn ridders verslaat op 14 oktober 1066.

Het Tapijt van Bayeux was een onderdeel van de driedelige serie Sancti Michaelis in periculo maris. Een muzikaal reisverslag van Walter Slosse en Kristin Hoefener uit 2003 over de mythische Mont Saint-Michel, de enorme rots in de baai tussen Normandië en Bretagne. Alle afleveringen zijn te beluisteren bij de M van Michaelis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d bloggers liken dit: