Spring naar inhoud

9 maart 2011

P van Picasso

Door Walter Slosse (1947-2016)

In het Van Gogh Museum in Amsterdam is nog tot 29 mei 2011 de tentoonstelling over Picasso in Parijs te bezoeken. Een overzicht van zijn beginperiode in Parijs, waar hij in 1900 voor het eerst kennis maakte met de werken van Gauguin, Van Gogh en Toulouse-Lautrec. Pablo Picasso legde in die periode tussen 1900 en 1907 de grondslag van het kubisme, waarmee hij zou uitgroeien tot leider van de Franse avantgarde.

Toen Picasso als jonge schilder in Parijs ging wonen, kon hij in de lente van 1904 het atelier van Paco Durio overnemen. Dat atelier was gevestigd in een gebouw op Montmartre dat door zijn vriend Max Jacob schertsend Bateau-Lavoir werd genoemd, omdat het leek alsof het tegen de heuvel aangespoeld was, zoals de vele wasboten die aan de Seine kade lagen. In deze armoedige omgeving zonder elektriciteit, waar het zomers zeer heet en ’s winters vaak zeer koud was, ontwikkelde zich een cultureel brandpunt van kunstenaars zoals André Salmon, Kees van Dongen, Otto van Rees, Braque en Modigliani. Maar het Bateau-Lavoir is vooral beroemd geworden door Picasso en Juan Gris die hier hun kubisme ontwikkelden dat een mijlpaal zou worden in de geschiedenis van de schilderkunst.

Over het Bateau-Lavoir stelde Dorry Engelmann een documentaire samen die werd uitgezonden in het VPRO-programma Urubicha op 16 augustus 2006, gepresenteerd door Marianne Lange.

In 2009 was in Parijs al eerder een grote tentoonstelling te bezoeken met werk van Pablo Picasso (1881-1973) die zijn hele leven lang zich liet inspireren door de oude meesters. Met 210 schilderijen was Picasso et les maîtres de grootste en duurste tentoonstelling die ooit in Frankrijk werd georganiseerd. In het Parijse Grand Palais, Louvre en Musée d’Orsay werden werken van Picasso opgehangen naast die van beroemde schilders uit het verleden, zoals Velázquez, Goya, Rembrandt en Cézanne. De fascinatie van Picasso voor zijn illustere voorgangers was enorm groot, en hij imiteerde niet alleen de grote meesters, maar deconstrueerde hun werk, om er vervolgens een nieuwe versie van te maken in zijn eigen taal. Een van de talloze voorbeelden daarvan is Infanta Margarita van Velázquez uit 1653, door Picasso herwerkt in 1957.

Wie ook een belangrijke rol speelde in de vriendenkring van Pablo Picasso was Gertrude Stein. Zij was een Amerikaanse schrijfster die er in het Parijs van het begin van de vorige eeuw een salon op na hield, waar zij elke zaterdagavond jonge, nog onbekende schilders en schrijvers ontving, zoals Picasso, Matisse en Hemingway. Tijdens één van die zaterdagavonden in haar salon in de rue de Fleurus, ontmoette Picasso voor het eerst Matisse. Gertrude verwachtte dat een ontmoeting tussen die twee een hevige beroering teweeg zou brengen. Matisse had zojuist een Afrikaans beeldje gekocht. Picasso zag het beeldje en hield het de hele avond in zijn handen. De volgende ochtend kwam Matisse bij Picasso in zijn atelier en zag de vloer bezaaid met vellen tekenpapier. Op elk daarvan stond vrijwel hetzelfde: een groot vrouwengezicht met één oog. De schilderkunst hervormen en opnieuw de kracht van het primitieve ontdekken, was het doel van Picasso. Met het kubisme had hij zijn doel bereikt.

Het salon van Gertrude Stein was onderwerp van een documentaire van Dorry Engelmann, uitgezonden in het VPRO-programma Urubicha op 25 september 2003, gepresenteerd door Marianne Lange.

Voor de tentoonstelling Picasso in Parijs, 1900-1907, werkte het Van Gogh Museum samen met het Museu Picasso in Barcelona. Daar zal de tentoonstelling te zien zijn van 1 juli tot 16 oktober 2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d bloggers liken dit: