Spring naar inhoud

24 februari 2011

G van Gek

Door Walter Slosse (1947-2016)

Een op vier Belgen heeft last van ernstige psychische problemen, terwijl er nauwelijks wordt over gepraat. Deze stilte probeert Te Gek al enkele jaren te doorbreken door het organiseren van informatiecampagnes, tentoonstellingen en muziek. Te Gek is een initiatief van het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Annendael in Diest, waarvan de Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts het meterschap op zich heeft genomen.

Er is veel veranderd in de psychiatrie, zeggen de mensen, en ze hebben gelijk. Ze bedoelen: er is veel verbeterd, en opnieuw hebben ze gelijk. Vroeger, als je gek was, dan sloten ze je op. Of ze stopten je dagen in een bad opdat je zou kalmeren. Op den duur was je kalm. Je was zelfs murw en apathisch. Vandaag zijn er medicijnen en therapieën, en het woord “te gek” wordt minder lichtvaardig gebruikt… Gek genoeg is de stilte dikwijls gebleven, de stilte waarin over gekte niet kan worden gepraat, en ook niet over angsten en paranoia, over pijn in hart of kop. En kan er al worden gepraat, dan wordt er dikwijls niet geluisterd. Te Gek wil de stilte doorbreken.

Aansluitend op het project Te Gek ontstond de literaire tournee Te Gek voor Woorden, die vanaf 3 maart 2011 aan een tweede editie toe is. Het  is een coproductie van Sint-Annendael in Diest en Behoud de Begeerte, samen met De Muziekfactory. In bestaande en nieuwe teksten verkennen Saskia de Coster, Geertrui Daem, Jeroen Olyslaegers, Peter Terrin, Christophe Vekeman en Kristien Hemmerechts de grens van de normaliteit en leggen ze openhartig getuigenis af van de waanzin van alledag.

Sinds 2004 werden heel wat bekende Vlaamse artiesten bereid gevonden om een eigen originele song rond geestelijke gezondheidszorg te bedenken. Het zijn liedjes die de mentale grenzen en universele gevoelens verkennen en aantonen dat niemand van ons immuun is voor angst, depressie en dementie. Inmiddels zijn er vier CD’s verschenen, met op de laatste o.m. een bijdrage van Yevgueni & Jan De Wilde, Customs, Neeka, Meuris, Hautekiet & de Leeuw, Walter De Buck & Helmut Lotti, Roosbeef, Flip Kowlier en Sien Eggers.

Elk nummer van de vier CD’s is vooraf kort te beluisteren op de webstek van Te Gek. Titels zoals Zalige Zot, Het komt voor in de beste familiesCrazy Charlotte, Dirk doet raarDe man die plots vliegen kanStemmen in mijn hoofd en Er woont een konijn in mijn kop, liegen er niet om.

Er is veel veranderd. Ja, maar wat is er veranderd? Walter Slosse vond in de archieven van het VPRO-radioprogramma Radio Vrij België een gesprek terug met een ex-psychiatrische patiënte die in de uitzending van 18 april 1975 de oprichting aankondigde van het blad Spuit. Een magazine dat wantoestanden aan het licht wou brengen, maar de patiënten ook wou helpen door brieven en poëzie van hen te publiceren. Hoe actueel dit gesprek uit 1975 is gebleven, kan worden beluisterd op de pagina Spuit – Radio Vrij België.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d bloggers liken dit: