Spring naar inhoud

6 februari 2011

B van Bloempot

Door Walter Slosse (1947-2016)

Een bloempot is meer dan een pot voor planten. Dat bewijzen de Brusselse kunstenaars Bob Verschueren en Max Vandervorst. De eerste gebruikt de bloempot als klankversterker voor het geluid van zijn “zingend witloof” en voor Max Vandervorst  maakt de bloempot deel uit van zijn gigantische verzameling van verlaten voorwerpen waarmee hij komische composities maakt. Van plastisch kunstenaar Bob Verschueren was begin 2011 nog zijn installatie van zingend witloof  te bewonderen in het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel.

Bob Verschueren is al jaren gefascineerd door de geluiden van planten en met de steun van het “Centre de Recherche et de Formation Musicales de Wallonie” stelde hij een catalogus samen met klanken van planten. Daaraan is nu het zingende geluid toegevoegd van witloofstronken die worden versneden en het gekras van een tak die als arm wordt gebruikt op een platenspeler die uit een boomstam is gemaakt. Voorbeelden zijn te zien op de webstek van Cobra, waar Bob Verschueren ook uitleg geeft over het gebruik van planten als instrument.

Ook Max Vandervorst zorgt al jaren voor muziek en geluiden uit een onverwachte hoek. Maar bij hem ligt het accent op het gebruik van afvalproducten waarmee hij muziekinstrumenten bouwt, zodat de plastic waterfles een tweede leven krijgt. Max Vandervorst is een vertegenwoordiger van de patafonie, de wonderlijke wereld waarin elk voorwerp een muziekinstrument kan zijn.

In de Waalse stad Dinant opende hij het Maison de la Pataphonie, niet alleen een museum, maar ook een ontmoetingsplaats voor iedereen die zelf de “vrije instrumentenbouw” wil beoefenen. Zeker een tip voor een uitstap met kinderen.

Op 5 april 2008 ontmoette Walter Slosse Max Vandervorst voor een uitzending van De Wandelende Tak,  waarover meer op de pagina van Pataphonie in De Wandelende Tak.

Videobeelden van zijn optredens heeft Max Vandervorst geplaatst op de pagina’s van My Space.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d bloggers liken dit: