Spring naar inhoud

2 februari 2011

P van Poëzie

Door Walter Slosse (1947-2016)

“Poëzie is een middel om een lief te vinden”, zo werd nog maar eens bevestigd door Karl van den Broeck, hoofdredacteur van het weekblad Knack, tijdens de voorstelling van de Vijfde Nacht van de Poëzie die op zaterdag 2 april 2011 in het Gentse Kunstencentrum Vooruit werd georganiseerd. Guido Lauwert, de bezieler van de vorige Nachten sinds 1973, nam voor deze nieuwe editie Michaël Vandebril als curator onder de arm.

De Contrabas, een webstek over poëzie,  maakte een samenvatting van het laatste nieuws over de Vijfde Nacht.

Cobra.be maakte een videoverslag van de Vijfde Nacht.

Bekijk hier het gesprek in het NTG op 7 maart 2011 van Tom Van Imschoot en Bart Van der Straeten met Guido Lauwaert en  Michaël Vandebril.

In zijn Oostakkerse Berichten in het weekblad Knack schreef Guido Lauwaert het definitieve verslag van de Vijfde Nacht.

Traditiegetrouw kon Guido Lauwaert weer rekenen op de ondersteuning van het weekblad Knack, waarvan de uitgever (Roularta) ook een herziene druk van Lauwaert’s bloemlezing “Mijn tweede stem” publiceerde. Het is een selectie uit de poezië van meer dan 70 dichters uit de Lage landen, waarvan Lauwaert een korte biografie heeft gemaakt en een gedicht heeft gekozen. In het voorwoord schreef Etienne Vermeersch (Emeritus hoogleraar Universiteit Gent) dat “het telkens meesterwerkjes op zichzelf zijn, maar hij brengt ze in een context waarin ze elkaars gloed versterken, zoals de houtskoolblokjes in een wierookvat, of -ook beelden worden werelds- in een barbecuestel”.

Guido Lauwaert tijdens de voorstelling van “Mijn tweede stem” op 27 januari 2011.
Op de pagina over de Tweede Nacht van de Poëzie in 1975 is een interview van Walter Slosse met Guido Lauwaert te beluisteren, samen met fragmenten uit het optreden van de Nederlandse schrijver Gerard Reve.

Een van de muzikale gasten tijdens Tweede Nacht was de in 2010 overleden Vlaamse theatermaker Erik De Volder, die op 31 december 1976 optrad in een kalkoenenstal tijdens een live uitzending van het VPRO-programma Radio Vrij België.

Op de pagina over de Derde Nacht van de Poëzie in 1980 is o.m. Night Music van Eugeen Liven d’Abelardo te beluisteren en gedichten van Hugo Claus en Simon Vinkenoog.

Simon Vinkenoog was ook gast op de Vierde Nacht van de Poëzie op 19 mei 1984 in Brussel. Samen met de Russische dichter Yevgeni Yevtushenko is hij te horen in Het Herinterview van de VPRO, uitgezonden op 25 mei 1984. In dit programma werd Guido Lauwaert herinnerd aan eerdere uitspraken in vroegere inteviews. Te raadplegen en te beluisteren bij de P van Prutser.

In zijn Derde Oostakkerse Berichten blikte Guido Lauwaert terug op de legendarische Eerste Nacht van de Poëzie in 1973 met o.m. Brussel is niet langer onze hoofdstad voorgedragen door Julien Schoenaerts.

Guido Lauwaert geïnspireerd door Helena Bonham Carter?
Tijdens de uitreiking van de Golden Globe Awards op 16 januari 2011 droeg filmactrice Helena Bonham Carter een rode en een groene schoen. Met sokken kan het dus ook.

Poëzie is ook te vinden op de webstek van Vlaams-Nederlands Huis deBuren, dat in 2004 werd opgericht door de Vlaamse en Nederlandse regeringen.  Het is een culturele organisatie die in Brussel een forum biedt voor kunst, cultuur, samenleving en politiek van de Lage Landen én Europa. Citybooks is ook een initiatief van deBuren, met portretten van steden die door auteurs en fotografen worden gemaakt.

Van 2001 tot 2005 stelde Wouter Pleijsier het onvolprezen VPRO-programma Luna Express samen, dat wekelijks aandacht gaf aan poëzie in een brede context van klank en muziek. Neem eens een kijkje in het archief van Luna Express.

Op 21 maart is het Wereldpoëziedag.

Gebottelde Gedichten, een luxe-editie met gedichten van Marcel van Maele. Uitgegeven n.a.v. de Vierde Nacht van de Poëzie in 1984.

Onmisbaar is het Poëziecentrum in Gent, dat een uitgebreid archief heeft en ook de Poëziekrant uitgeeft.

Verzen van vroeger brengt klassieke poëzie van Nederlandse en Vlaamse dichters tot klinken, voorgedragen door de dichters zelf of door bekende acteurs.

Ook bij Lyrikline worden gedichten voorgedragen, in de originele taal en in verschillende vertalingen.

Veel lof oogstte al De Papieren Man, de boekennieuwssite van journalist Dirk Leyman en Hans Cottyn die in 2006 werd opgericht. De Papieren Man levert vrijwel dagelijks literaire berichtgeving, met ook aandacht voor uithoeken en “rafelranden” van de Nederlandse en internationale letteren. Dirk Leyman is boekenredacteur bij de Belgische krant De Morgen en hij liet niet na aandacht te geven aan het tergend trage interview tussen Ruth Joos en de dichter Leonard Nolens op 29 maart 2011 in het programma Joos. De talloze lange stiltes maakten van het interview een uniek radiomoment waaruit bleek hoe moeilijk het is voor een dichter om over zijn werk te praten.

Ubuweb geeft een uitgebreid overzicht van poëzie, avantgarde en ook film.

Raadpleeg eens het alfabet van Poëzie-Leestafel, een webstek die de drempel naar het lezen van poëzie wil verlagen.

David Van Reybrouck deed via Facebook een oproep tot collectieve poëzie. Wie een Facebook-account heeft, weet het: mensen sturen elke dag een pak nutteloze informatie de wereld in. Maar af en toe zitten er parels tussen en onbewust lanceerde David Van Reybrouck een nieuw literair genre: Facebook-poëzie.

Helemaal in de stijl van de Groene Fee, de muze van menig kunstenaar aan het einde van de 19e eeuw, werd tijdens de Vijfde Nacht van de Poëzie absint geserveerd in de bar van het Kunstencentrum Vooruit in Gent op 2 april 2011.

Waarom was Wim Helsen niet op de Vijfde Nacht van de Poëzie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d bloggers liken dit: